FOREX

Apakah hukum FOREX(Foreign Exchange) atau pertukaran matawang asing? Dengarkan penjelasan Ust Zaharuddin Abd Rahman

36 Replies to “FOREX”

  1. Dengar betul-betul video ni, ustaz zaharuddin buat forex tapi beliau guna
    instrument halal… dalam ni beliau guna spot… bank islam tahu mana
    instrument halal dan haram, Kuwait finance house guna janji

  2. Thank you very much, can you please translate to English what you and the
    sheikh said?

  3. dengan syarat ada perjanjian sah antara pengguna dengan syarikat tersebut &
    juga hanya menggunakan laverage 1:1, jika tidak ada masalah shariah di situ.

  4. Kalau kita dgr balik video ini, beliau ada menyatakan bahawa trading forex
    tak salah if kita sebagai tradernya. Keduanya, beliau kata seperti ana yang
    buat dulu… maknanya ketika beliau dalam bank islam, beliau ada melakukan
    forex but forex spot… wallahu’alam tapi itu yang dinyatakan dalam video
    ini

  5. This is my conclusion based on this video, ust zaharudin is telling us
    about riba, (interest) in forex trading, in Islam, riba (interest) is haram
    (forbidden). Commonly forex trading is halal (legitimate,), but if forex
    trading contain forex forward, hedging, swap, option, automatically that
    forex trade is haram because its has riba (interest)… only spot forex is
    legitimate… Islamic banking using halal forex only Sorry, if my English
    was bad…. Only go straight, don’t belok2..

  6. Boleh ke main spot forex kat internet? Main spot forex tanpa leverage ni
    boleh ke main kat internetand berapa besar untung spot forex tanpa leverage
    di bandingkan dengan yg tak halal tu?

  7. Kita tahu nilai matawang kini tidak lagi bersandarkan emas atau perak, wang
    kertas hari ini(fiat money) tidak mempunyai nilai tersendiri(seperti logam
    emas dan perak) kecuali nilainya datang dr pasaran global yang ditentukan
    oleh ‘demand and supply’ di pasaran dunia. Justeru, menjadikan cara ini
    bagi memberikan anak & isteri makan bukanlah satu bentuk kerjaya yang
    terpuji di dalam Islam. Malah ia sebenarnya membantu sistem kapitalis dan
    menguatkan sistem ekonomi yang mereka anjurkan. Fikirkanlah

  8. Seperti yang dikata ustaz, Beli on Spot market, OK. tapi jangan simpan 2-3
    hari … kerana bila simpan sehingga waktu clearance iaitu New York closing
    time setiap hari maka akan terlibat dengan Swap. Swap adalah Interest, Cara
    terbaik untuk trading forex tanpa terlibat dengan swap/interest adalah
    Scalping atau Day Trading forex spot market. Syafi – ForexFactory

  9. hi..dah lama jugak sy dgr pasal forex ni,tapi akhir2 nie rasa mcm trngin
    plk nak blajar…kat internet nie ada mcm2 software yg jual,org kata semua
    tu ngarut jer…xleh pakai betul ker?…ada x tip2 yg betul…….

  10. salah tu, beliau tak buat forex. sila baca dalam artikel beliau “Walaupun
    berniaga sendiri forex dan memenuhi syarat ini boleh dikira halal, namun ia
    bukanlah sesuatu yang disukai oleh polisi ekonomi di dalam Islam,
    pertamanya kerana menurut pandangan ekonomi dalam Islam, matawang adalah
    ‘medium of exchange’ sahaja dan ia bukanlah komoditi yang wajar diniagakan
    bagi memperolehi untung dari perbezaan nilainya”

  11. Mengapa hanya Indonesia & Malaysia sahaja yg ramai? Mengapa dari negara
    lain seperti tidak berminat? Fikirkan sendiri…

  12. Yakinlah dgn apa yg kita percaya. selamat berjaya dunia dan akhirat.
    buanglah segala sikap dan hasat dengki yg ada di dalam jiwa kita..wassalam..

  13. Macamana kalau leverage yg dalam spot forex ( tanpa hedging) ustaz? Is
    leverage tu boleh pakai ke?

  14. saya dah cuba beberapa platform forex. tapi ada interest dalam selepas
    sehari samada positif dan negatif.camna nak elak benda ni.atau saya kurang
    pasti tentang interest. Tak payah pakai emas sebab harga emas di kawal oleh
    orang yahudi.Come on lah saudara.orang dah ke bulan kita masih bedebat.
    Jabatan agama buatlah satu list kompeni yang halal dan haram.kan senang.
    orang sekarang ni tak tau bunga-bunga. straight ja. Maaf dengan kesilapan.

  15. Tak silap saya, marketiva ni untuk mereka yang baru berjinak2 dlm forex.
    Mungkin Malaysiua & Indonesia ni ramai yg baru ingin cuba2 dlm forex kot..?

  16. dear i couldnt uynderstand what he is saying..can any body translate it in
    english plz?forez is halal or haram?

  17. This is my conclusion based on this video, ust zaharudin is telling us
    about riba, (interest) in forex trading, in Islam, riba (interest) is haram
    (forbidden). Commonly forex trading is halal (legitimate,), but if forex
    trading contain forex forward, hedging, swap, option, automatically that
    forex trade is haram because its has riba (interest)… only spot forex is
    legitimate… Islamic banking using halal forex only Sorry, if my English
    was bad…. Only go straight, don’t belok2..

  18. Just check with your broker and ask do my position really get into the
    forex market ? If a position enter a market it’s called a TRADE. If a
    position did not enter a market it’s called a GAMBLE. Get to know your
    broker type such as bucket shop/ spread better. This kind of broker are
    same as gambling house. Your position do not go anyway, just inside their
    server.

  19. JAzaka Allahu Kahiran, Thank you very much, please always update any
    information you know or the sheick is saying, Thanks again, Salam,

  20. tiada full video tentang forex oleh ustaz zaharuddin. video ini hanya
    komentar ringkas beliau. jika hendak komen beliau tentang forex ini, sila
    dapatkan buku tulisannya. atau boleh baca secara percuma di website beliau.

  21. Forex trading tidak memperkayakan sistem kapitalis jikalau kita pilih forex
    mata duit negara islam…. hongleong bank ada sediakan forex islam dengan
    menggunakan dubai dan negara arab sebagai mata wang perniagaan. malah Ust
    Zaharuddin kata pertukaran duit kat money exchange juga adalah forex….

  22. Disertakan traffic ranking untuk website marketiva sebagai rujukan:
    Indonesia 24.2% Malaysia 17.7% Egypt 4.5% United States 3.8% Thailand 3.1%
    China 3.1% Hungary 2.6% United Kingdom 2.2% Russia 2.2% Singapore 1.9%

  23. kesimpulannya jelas2 haram . . palagi yg diperdebatkan ? bagaimanapun juga
    kita bermain forex kita berhubungan dg para kapitalis. jelas2 sistem mereka
    jauh dari nilai² yg islami. memang menyakitkan ya bagi para pemain forex
    tak ada satupun fatwa ulama yg mendukung kita para trader seperti kita ?

  24. take note apa ustaz tu ckp, forex sebenarnya halal bukannya haram, cuma
    cara teknik yg digunakan pelabur shj yg menyebabkannya jadi haram, cthnya
    hedging, hedging tu maksudnya kau ambil keuntungan dari interest rate
    setiap hari, itu dianggap sebagai riba.

Comments are closed.